En artikelserie- Vad är speciellt med BYGGEMENSKAP GÅRDEN? Del 1 av 4

1) Det INDIVIDUELLA

En av de stora fördelarna med att själv bygga sitt hus är att man kan få sin egen bostad som man vill ha den – även om det är en lägenhet i ett flerfamiljshus. Alla medlemmar har själva valt hur många kvadratmeter de vill vara med att finansiera och var i huset de skulle vilja bo. De första medlemmarna i föreningen fick välja först, sedan i tur och ordning efter när man blev medlem. Alla kvadratmetrar kostar lika mycket

Vi har sedan suttit med varje hushåll för att förstå hur de vill ha den egna lägenheten organiserad. Vi har försökt pussla ihop alla olika önskemål och gjort vårt bästa för att alla (utom några minilägenheter) ska ha en del av balkongerna mot trädgården och parken. Självklart har det behövts en del kompromisser, men alla lägenheter är byggda speciellt för dem som ska bo där och i många fall är de ganska långt från det vanliga. Nästan alla lägenheter är olika stora och helt olika organiserade. De lägenhetsskiljande väggarna står inte ovanpå varandra.

Medlemmarna i projektet har dessutom kunnat välja hur deras fönster och balkongdörrar ska vara ordnade, även om fasöppningarnas storlek är samma på de flesta ställen (en del fönster har tillkommit, flyttat på sig eller ändrat storlek). Köken har var och en kunnat planera tillsammans med en av de två olika leverantörer gruppen valt. Badrummen är väldigt olika inom ganska strikta ramar.

Rör, kablar, ventilationskanaler och de konvektorer som värmer huset finns i golvet, vilket gjort det möjligt att anpassa lägenheterna. Det ger också en flexibilitet och möjlighet för lägenheterna att ändras över tid. Det är bara väggen mot trapphusen och ett par pelare som är fasta. Badrum och kök kan placeras var som helst i lägenheten. Väggarna mellan rummen står på golvet och kan lätt flyttas.